Mici grădinari în acțiune: Începeți să cultivați legume împreună cu copiii!

Ați avut și sarcina de a lăsa mazărea să încolțească pe vată umedă la școală când erați copil? Unora le-a mucegăit boaba, altora le-a reușit să crească mici plăntuțe. Oricum, pe atunci nici nu știam că de fapt cultivam hidroponic sprouts & shoots sau chiar microgreens și că sunt, de fapt, superalimente! Atunci, de ce să nu încercăm din nou?

Aprilie este momentul ideal pentru experimente cu semințe. Începeți împreună cu copiii cultivarea propriilor legume. Aproape tuturor copiilor le place să urmărească cum dintr-o sămânță răsare treptat o mică plantă. Și cine știe, poate că la finalul întregii aventuri va apărea un frumos roșu aprins!

Dacă aveți o grădină sau doriți să cultivați legume în ghivece pe balcon, vă puteți pregăti răsadurile singuri. Acum este momentul ideal să începeți! Plantele mici pot fi plantate afară la mijlocul lunii mai, când încă mai există riscul de brume matinale. Mai târziu, însă, va fi deja sigur pentru micile răsaduri să fie în aer liber.

Pentru o cultivare ușoară direct din semințe, sunt ideale dovleceii și diverse tipuri de dovleac. Printre cele mai populare se numără dovleacul hokkaido sau cel plăcintar. Când va veni toamna și veți dori să vă apucați de creații decorative din dovleac, vă vor prinde bine dovlecii ornamentali sau cei pentru Halloween. Cei potriviți pentru sculptat se găsesc adesea sub denumirea de „dovleac târâtor”. Tăticii vor aprecia cu siguranță ardeii iuți crescuți acasă. Pot alege dintr-o mulțime de soiuri.


Sfatul nostru: Știați că, cu cât lăsați ardeiul iute să se maturizeze mai mult, cu atât devine mai iute.


În ce să semănați semințele? Dacă nu doriți să cumpărați lădițe speciale pentru răsaduri, vă puteți descurca foarte bine cu ghivece mici, pahare de iaurt cărora le faceți găuri pe fund sau tăvițe pentru ouă. Rulourile de hârtie igienică sunt, de asemenea, excelente. Puteți planta apoi răsadurile cu ele, acestea se vor descompune în sol în timp. În orice caz, merită să folosiți un substrat special pentru însămânțare. După ce ați semănat și udat, acoperiți recipientele cu o folie sau o pungă de plastic – vă va ajuta să mențineți un climat potrivit. Substratul trebuie păstrat constant umed, dar fără exces de apă.

Ce să semănați în grădină sau în jardiniere pe balcon, ca micii grădinari nerăbdători să se poată bucura cât mai repede de recoltă?

Chiar acum puteți semăna direct în grădină sau în jardiniere și ghivece ridichi, spanac, mangold sau diverse tipuri de salată. Nu așteptați săptămâni întregi ca să crească salate mari cu căpățână – alegeți în schimb soiuri care pot fi recoltate treptat prin tăiere. Primele frunze apar rapid și, odată tăiate, vor crește din nou. Micii grădinari vor adora cu siguranță mazărea dulce. Împreună puteți construi un suport pe care să se cațere treptat. Lăstarii deși, care cresc repede, vor fi decorați cu flori albe, iar vara copiii vor putea culege păstăi delicioase și crocante

Când cultivați plante în ghivece, acestea au nevoie de și mai mulți nutrienți decât cele din grădină. Pentru a le oferi hrana necesară, puteți folosi lucruri pe care, în mod normal, le-ați arunca:

  • zaț de cafea
  • apa colectată de la spălarea orezulu
  • apa în care s-a înmuiat o coajă de banană timp de 24 de ore
  • coajă de banană tăiată mărunt și amestecată direct în sol
  • coji de ou măcinate
  • cenușă de lemn
  • apă răcită și nesărată în care a fiert legume sau cartofi

Nu aveți nici măcar un balcon și vă temeți că fereastra nu va fi suficientă pentru cultivare? Nu-i nimic, și voi puteți trăi miracolul nașterii unei plante. Cultivați împreună cu copiii vlăstari proaspeți și crocanți. Sunt plini de vitamine și alte substanțe benefice și sunt ideali pentru a observa procesul de creștere. Primele schimbări le veți vedea chiar din prima zi, iar după câteva zile vă puteți deja bucura de gustul lor.

Cum se face? Pe piață există o mulțime de accesorii pentru germinare. În realitate însă, nu aveți nevoie de nimic special. Vă ajunge un bol, o sită și, eventual, un capac sau o farfurioară. Pentru germinare sunt excelente lintea, mungo, ridichea, mazărea, fasolea adzuki sau cresonul. Ideal este să folosiți semințe de calitate bio. Mai întâi, lăsați semințele timp de câteva ore la înmuiat într-un bol de ceramică sau sticlă. Apoi scurgeți-le printr-o sită și puneți-le înapoi în bol. De acum înainte, tot ce trebuie să faceți este să le clătiți de două ori pe zi și să observați cum prind viață. Pentru vlăstari puternici, este bine ca în primele zile bolul să fie acoperit, pentru a limita accesul luminii. Depinde doar de voi în ce stadiu doriți să îi consumați.

Vă dorim multă distracție și aventură în grădinăritul în familie – cu drag, Echipa Mama Labels!