Ne pregătim la timp pentru școală și călătorii: Cum să alegem ghiozdanul și rucsacul potrivit pentru excursii
De ce să ne ocupăm acum de cumpărarea ghiozdanului școlar? Doar ce începem să visăm la vacanța de vară! Însă, din experiența părinților și a profesorilor, știm că dacă vreți cele mai bune opțiuni, acum este momentul ideal. Producătorii vin primăvara cu cea mai variată ofertă de ghiozdane, rucsacuri școlare și alte accesorii. Cu cât se apropie mai mult începutul școlii, cu atât oferta este mai limitată. Și știm cu toții ce problemă poate apărea dacă pe ghiozdan nu este imaginea „potrivită”. S-ar putea ca la sfârșitul lui august să nu mai găsiți deloc un unicorn.
Puteți lăsa cu încredere alegerea designului pe seama copiilor. Sarcina voastră este să vă asigurați că ghiozdanul are caracteristicile potrivite. Care sunt acestea?
Dimensiune și greutate potrivită
- ghiozdanul gol nu ar trebui să cântărească mai mult de 1,5 kg
- pentru clasele 1–3, volumul ideal este de 18 litri
- rucsacul nu ar trebui să depășească nivelul umerilor și să se așeze pe șolduri în zona osului sacral
Bretele și spate concepute practic
- spate ferm și anatomic, ideal cu căptușeală și canale de ventilare
- bretele de umăr suficient de late și căptușite, care stau bine pe umerii copilului și nu îl jenează la gât
- curea de piept care distribuie greutatea și împiedică alunecarea bretelelor
- centura lombară este utilă mai ales dacă copilul va merge pe distanțe mai lungi pe jos
- reglarea înălțimii bretelelor poate fi un avantaj – astfel ghiozdanul „crește” odată cu copilul
Spațiu de depozitare bine organizat
- compartiment principal cu împărțire interioară
- buzunar frontal pentru gustare și mărunțișuri
- buzunare laterale pentru sticlă sau umbrelă
- bază impermeabilă și stabilitate bună când ghiozdanul este pus pe podea
Material practic și elemente de siguranță
- material impermeabil sau rezistent la apă
- elemente reflectorizante în față, în spate și pe laterale
- fermoare și catarame de calitate, ușor de utilizat
- ușor de spălat
– ușor de spălat Acum știți la ce trebuie neapărat să fiți atenți atunci când alegeți un ghiozdan. Există însă și o mulțime de alte lucruri de care un mic școlar s-ar putea descurca și fără, dar care pot face ca ghiozdanul lui să fie cu adevărat practic și ingenios.
Ce dotări ingenioase poate avea un ghiozdan școlar?
- husă de ploaie integrată
- buzunar termoizolant pentru gustare
- buzunar pentru cip sau card
- lumină LED intermitentă
- ieșire pentru căști sau port USB
- penar, săculeț pentru pantofi, mapă, cutie de gustare, sticlă și alte accesorii în același design cu ghiozdanul
- posibilitatea de a extinde volumul ghiozdanului cu ajutorul unui fermoar
- geantă sau rucsac mic detașabil – util în special pentru copiii care rămân la afterschool sau merg la activități extracurriculare
Și acum întrebarea esențială: ghiozdan tip servietă sau rucsac? I-am întrebat direct pe părinți care sunt experiențele lor:
„Pentru clasa întâi aș alege din nou un ghiozdan tip servietă – fiica mea știa exact unde are fiecare lucru și îi era mai ușor să păstreze ordinea.”
„Apreciez la acest tip de ghiozdan că este solid și stă bine în picioare. Dar din clasa a doua, fiul meu a vrut deja un rucsac, ca 'băieții mari'.”
„Cu fiica mea am ales pentru clasa întâi un rucsac, pentru că știam că foarte curând i se va părea că ghiozdanul clasic este 'pentru cei mici'. Acum, în clasa ei, observ că cei care au avut servietă au deja în clasa a doua un nou rucsac.”
Știm deja cum să ne echipăm pentru școală. Acum mai rămâne să alegem rucsacul potrivit pentru excursii – fie în vacanță, fie la școala în natură. Condițiile pentru alegerea lui sunt, în esență, aceleași ca la ghiozdanul școlar. La rucsacurile turistice însă, este chiar mai important ca partea de spate să fie bine concepută, inclusiv cu un sistem de ventilație eficient. O centură lombară de calitate este absolut esențială, mai ales pentru rucsacurile mai mari.
Ce volum ar trebui să aibă un rucsac? Pentru copiii de vârstă preșcolară, volumul ideal este de 10–12 litri, iar pentru școlarii mai mici, între 13–15 litri. Dacă vă faceți griji că nu va încăpea tot ce trebuie – de exemplu o geacă sau un hanorac mai gros – alegeți un rucsac care se închide cu un capac superior cu cataramă. Sub acest capac puteți prinde cu ușurință geaca, fără să fie nevoie să o puneți în interiorul rucsacului. La fel de utile sunt și curelele speciale pentru prinderea diverselor lucruri pe exteriorul rucsacului.
O dotare grozavă pentru ghiozdanele școlare și rucsacurile de excursii este etichetarea acestora cu etichete de contact. Acestea oferă suficient spațiu pentru a trece numele complet, dar și alte date de contact. Pot fi de mare ajutor în cazul în care se pierde rucsacul – sau chiar și proprietarul lui.
Pleacă micuțul vostru aventurier în excursie cu grădinița sau la școala în natură? Sau vreți deja să aveți totul pregătit pentru luna septembrie? Atunci achiziționați din timp un set avantajos de autocolante și etichete termoadezive, în care veți găsi tot ce aveți nevoie pentru o etichetare simplă, de încredere și mai ales veselă a tuturor lucrurilor lui.
Mult succes în alegerea rucsacului potrivit vă dorește Echipa Mama Labels.