Plecarea în prima tabără, în siguranță și fără stres? Cu sfaturile noastre veți reuși!
Vara și vacanța sunt de neconceput fără taberele de vară. Unele copii vor pleca pentru prima dată, ceea ce este adesea însoțit de un stres mai mic sau mai mare – atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pentru a vă scuti cât mai mult de acest stres, vă aducem câteva sfaturi despre cum să vă pregătiți copilul pentru tabără, astfel încât să fie liniștit și să se bucure din plin.
Copiii pornesc spre necunoscut atunci când pleacă pentru prima dată în tabără. Și tocmai aceasta este principala sursă a temerilor lor. Cum vor fi liderii? Îmi voi face prieteni? Voi putea avea grijă de mine? Mă voi descurca la toate activitățile? Multe dintre aceste temeri pot fi risipite chiar înainte de plecare.
Faceți cunoștință cu organizatorii
Dacă organizatorul taberei desfășoară și alte activități, nu le ratați! Este o ocazie excelentă de a cunoaște unii dintre viitorii participanți. Mulți organizatori au pe site-urile lor web sau pe rețelele de socializare fotografii și videoclipuri din edițiile anterioare. Astfel, nu vor mai fi niște străini complet necunoscuți pe care micul taberist îi va vedea pentru prima dată la plecarea autobuzului.
Faceți cunoștință cu mediul taberei
Citiți împreună programul taberei. Copilul va avea imediat o idee mai clară despre ce îl așteaptă. Trebuie să se pregătească pentru o excursie mai lungă sau pentru gărzi de noapte? Va exista un joc tematic pe parcursul întregii tabere sau se vor desfășura activități zilnice legate de profilul taberei?
Mulți organizatori au pe site-urile lor sau pe Facebook fotografii și videoclipuri din edițiile anterioare. Nu ezitați să le vizionați – este un mod excelent de a cunoaște aproape perfect cum decurge viața în tabără.
Dacă aveți nevoie să lucrați și mai mult la risipirea temerilor, puteți face o excursie și vizita din timp locul unde va avea loc tabăra.
Luați cu voi un prieten
Este grozav atunci când copilul nu merge singur în tabără, ci i se alătură un prieten sau un frate. Astfel, are cel puțin un suflet apropiat garantat. O aventură de vară trăită împreună poate întări relația dintre frați. Este foarte bine când se ajută reciproc și știu că pot conta unul pe celălalt. Totuși, nu puneți prea multă responsabilitate pe umerii fratelui mai mare. Și el are dreptul să se bucure de tabără pe deplin, fără grija constantă pentru fratele sau sora mai mică.
Tabără de probă
Copilul dumneavoastră nu este tocmai genul aventurier? Poate tocmai de aceea ați ales o tabără unde va putea încerca ceva nou. Totuși, nu este ideal ca prima noapte fără sprijinul părinților să o petreacă direct într-un cort și, în locul plapumei preferate, să se descurce cu un sac de dormit necunoscut. Organizați un weekend în familie la camping și încercați lucruri noi împreună. Mergeți în drumeții mai lungi, în care viitorul mic cercetaș să-și poarte singur rucsacul și să înceapă să aibă grijă de propriile lucruri.
La fel, nu este bine ca un copil care nu este obișnuit să doarmă în afara casei să experimenteze asta pentru prima dată direct în tabără. Începeți să exersați din timp – de exemplu prin nopți petrecute la prieteni sau printr-o noapte dormită la școală. Profitați de ocazia unei școli în natură, care de obicei durează doar cinci zile și unde copilul este înconjurat de prieteni și adulți cunoscuți. O bună etapă de început pentru procesul de independență este și tabăra de zi, fără înnoptare.
Nu exagerați cu pregătirile
Discutați despre cum va decurge tabăra și ce lucruri interesante se vor întâmpla acolo. Totuși, nu exagerați – dacă veți insista prea mult pe cât de minunat va fi totul, micul viitor taberist ar putea simți că ceva nu este în regulă și că încercați să ascundeți o realitate mai puțin plăcută.
Nu vorbiți inutil despre dorul de casă. Totuși, dacă observați că aceasta este o preocupare reală a copilului, nu îi ignorați temerile. Discutați despre faptul că este absolut normal să-i fie puțin dor, dar ce înseamnă câteva zile comparativ cu toți anii frumoși pe care i-ați petrecut împreună și pe care îi mai aveți în față? Și cât de mult așteptați să vă povestească tot ce a trăit!
Să fim sinceri, prima plecare în tabără nu este ușoară nici pentru noi, părinții. Totuși, aceste temeri este bine să le păstrați pentru voi și să nu le transferați copilului. Lacrimile mamei la plecare cu siguranță nu îl vor încuraja.
Unii părinți au, dimpotrivă, tendința de a speria copilul, subliniind că în tabără va trebui să asculte, să facă ordine, să participe la o excursie lungă sau chiar că nimeni nu îl va menaja. Prin asta încearcă să folosească pregătirea pentru tabără ca o lecție de independență și disciplină. Totuși, acesta nu este cu adevărat drumul corect și nici motivația potrivită.
Nu uitați de siguranță și susținere
Trebuie să recunoaștem că nu trăim într-o lume ideală și, chiar dacă alegem tabăra cu mare atenție, se poate întâmpla ca un copil să se confrunte cu un comportament nepotrivit din partea unui adult sau a unui alt copil. De aceea, este important să discutați despre ceea ce nu trebuie și nu este obligat să accepte și cum ar trebui să reacționeze într-o astfel de situație. Nu lăsați această discuție pe ultima clipă, pentru ca plecarea să nu fie însoțită de temeri. Abordați acest subiect chiar cu câteva luni înainte – este valoros și în multe alte contexte, nu doar în cazul taberei de vară. Puteți folosi în sprijinul acestei discuții diverse videoclipuri sau cărți care tratează această temă.
Credem că datorită acestor sfaturi veți fi atât dumneavoastră, cât și micul dumneavoastră aventurier pregătiți să vă bucurați de noile experiențe de vară. Acum mai rămâne doar să împachetați toate lucrurile necesare. Ca să vă fie mai ușor și să nu uitați nimic important, v-am pregătit un Listă de bagaje pentru tabăra de vară pe care o puteți descărca.
Vă dorim pregătiri cât mai liniștite, Echipa Mama Labels.